{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

[救助] 我竟然出軌了,該怎麼辦?

註冊日期: 2018-10-24

[長文慎入] 我知道出此POST會被謾罵或攻擊,但我希望把自己經歷分享。

自己已有一個拍拖四年的男朋友,熱戀期已過,也許已昇華至親人關係、剩下責任的關係?一日可能只TEXT數次,臨瞓一通電話,一週見1-2次,大概一個月1-2次或更少性行為,生活淡如止水,沒有甚麼甜蜜或火花。我跟他價值觀相近,有開始規劃將來,他很尊重我、關心我,過去一起的時間都沒有甚麼大起大落,是外人看來是令人羡慕的一對。

直至大約5個月前,機緣巧合下認識一位男生B先生。他無論外型或性格都跟男友很不一樣,比較大男人及有霸氣,對我十分關心。起初是在whatsapp群組跟朋友對話互動,覺得他人很風趣。見過一兩次面後,我們便開始私下TEXT。

當時跟男友關係頗淡,一天甚少聯絡,以至B先生有錯覺以為我是單身。當然自己亦有責任,因為自己當初沒有明確在言談間有意無意透露已有男友,還默默容許此事慢慢發酵。他對我的意思漸漸連身邊的朋友都察覺到。內心交戰下,大約2個月後約他出來跟他攤牌,表明自己已有男友,但也說不想失去他這個朋友。B先生當時有點錯愕,然後無奈接受,但表示願意繼續做朋友,也指只是想對我好。翌日他亦照樣約我出街看電影。也許本身對他有點心動,又夾雜內疚,便應邀出街。

之後的一個月,他不停無條件對我好,我話凍他又買披肩給我,又買零食、新鞋給我,又不避嫌表明是喜歡我,是追我,只想無悔,活在當下云云。慢慢地我開始把持不住,希望接受這段感情,隨後便牽手、親吻,繼而發生關係... 在房事方面發生跟他很夾,是前所未有的體驗,也是男友不能滿足的部分。

發生關係後,我內心十分愧疚,但又不能控制自己對他愈深的依賴,與他關係持續至今。發生關係後,他對我的熱情開始慢慢消退,沒有像之前般熱切。我曾一度質疑他是不是只為我的肉體?因此曾鬧過數次交。後來數次坐下來躺開心屝,他跟我坦承,當初十分喜歡我,指我各方面條件都是他想結婚的人,想到即使我有男友,或許我們有機會分手,他能跟我一起。但我曾透露有與男友結婚的想法,他慢慢開始意識到他或許沒有機會,而他已近適婚年齡,自己希望結婚生子。

補充一下,他本身有一個拍拖約兩年的女友,關係也是淡淡的,大概因為認識我後,加上其他種種關係,便與她分手追我,但沒料到原來我這邊此路不通。最近她的前女友再度聯絡他,希望能夠復合,又指只是希望能結婚生子,成家立室。B先生現在也是兩難,一方面內疚拖著前女友(前女友年紀比他大,因此希望能快點成家立室),另一方面又擔心我會不開心。

他說,家人都在催他成家立室,他也不想再花時間找「愛的人」了,剛好前女友願意,便一起吧(不過至今他們還沒有復合,大概是因為我的緣故)。至於我,會是一個遺憾,大概是對的時間遇到錯的人的感覺。大家都認清現實,但雙方又十分不捨,能多見一時便一時吧...

他說,還會繼續見我,繼續對我好。我知道我們都十分自私,現在的我更是十分迷失。想到要分開的感覺更是撕心裂肺的痛,我不想放手,他說他也不想。另一方面又在思考究竟男友是否想走下去的對象... 一段沒有激情火花的感情,能走一生嗎(尤其是房事...)?雙方都在理智與情感間浮沉,不知如何走出困惑。

迷失的人上
+ Favorite

註冊日期: 2016-7-12

咁B先生有冇話如果你同男朋友分手就即刻同你結婚?
如果有,咁你又咁冧B先生,咪同男朋友分手同B結婚囉。

註冊日期: 2015-6-8

哈哈...

註冊日期: 2018-8-6

其實你確定一下 B先生是否對你認真 是否願意同你一齊行完這段人生路,還有你同B先生一齊耐左 會唔會又出現你同你男朋友既冷淡時期,如果出現左你又點算?這個系你要認真考慮既問題。

YYYYU 發表於 2018-10-24 14:54
咁B先生有冇話如果你同男朋友分手就即刻同你結婚?
如果有,咁你又咁冧B先生,咪同男朋友分手同B結婚囉。 ...

佢講過視我為結婚對象的人,但當然冇承諾過任何野。加上客觀條件冇男友咁好,亦不知道對B先生是否只是一時新鮮感...

sstep_ww 發表於 2018-10-24 15:00
其實你確定一下 B先生是否對你認真 是否願意同你一齊行完這段人生路,還有你同B先生一齊耐左 會唔會又出現 ...

謝謝你,呢個亦都係我正思考的問題,畢竟現時係「熱戀期」,當它過去,回歸「現實」,也許結局都會一樣..

bb_XD 發表於 2018-10-24 15:02
佢講過視我為結婚對象的人,但當然冇承諾過任何野。加上客觀條件冇男友咁好,亦不知道對B先生是否只是一 ...

明哂,原來B先生客觀條件係冇男友咁好,咁你係唔會為咗B先生同男朋友分手的了,除非畀男朋友知道咗佢決定唔要你啦。
樓主,你又貪男朋友條件好,但又要背住佢出軌,你自己好好諗清楚後果啦。

註冊日期: 2016-10-5

你們一起吧, 既然係真愛

catcat醬 發表於 2018-10-24 15:14
你們一起吧, 既然係真愛

樓主嫌B先生客觀條件冇男友咁好,所以佢唔會分手,只會繼續同B先生偷食,直到男朋友發現飛佢,或B先生同女朋友穩定返而唔要佢。

YYYYU 發表於 2018-10-24 15:19
樓主嫌B先生客觀條件冇男友咁好,所以佢唔會分手,只會繼續同B先生偷食,直到男朋友發現飛佢,或B先生同 ...

比想像更複雜的.. 因為去年跟男友買了樓,法律及財務上都不易分割,加上身邊家人和朋友的期望,很多現實因素也是考慮之一..

bb_XD 發表於 2018-10-24 15:24
比想像更複雜的.. 因為去年跟男友買了樓,法律及財務上都不易分割,加上身邊家人和朋友的期望,很多現實 ...

做人係要現實D嘅,咁你仲唔同B先生斬纜?你自己唔做決定,就只有等畀人飛,到時唔到你揀,最後兩個都冇得你揀都唔出奇。

註冊日期: 2016-10-29

新歡個邊係唔係已經真的分手,都係佢講,正如大部分偷食既男人都係個句:無感情啦,得責任,平時交功課,唔愛佢的...你信?點解d女人成日都信,覺得自己係例外。
揀老婆同揀情人可以唔同,如果佢性格真係大男人同霸道,會搵一個偷食既女人做老婆咩?佢都仲未有妒忌心到去霸住你,即係佢滿足於入到手個下,但仲想去到私有化。
係同現任分手就快,萬一層樓呢排跌價,要減價賣。

註冊日期: 2016-7-2

算啦,你點都唔會放棄新歡,因為你未歎夠,終有一日新歡會玩厭你,你等住個一日既來臨,因為是你辜負而家男友而應該負上的責任和代價

nanafiona 發表於 2018-10-24 15:40
新歡個邊係唔係已經真的分手,都係佢講,正如大部分偷食既男人都係個句:無感情啦,得責任,平時交功課,唔 ...

我都覺得B先生信唔過,有女朋友都同你開始,佢咪又係出軌,如果你揀咗B先生,佢對你淡咗又會搵另一個,根本就信唔過。
你男朋友條件好,又同你有哂計劃,你都仲要偷食,真係好衰;不過如果你已經唔愛佢的話,又真係對唔到下半世嘅,唔鍾意就放過人啦。

註冊日期: 2017-11-20

出軌了怎麼辦?
繼續拖兩件囉
仲問!

*改返句「B仲未想去私有化你」
仲有,你唔洗替B擔心,佢有咩咁難,佢都分左手(佢話)我估佢不知幾想你唔好同男友分手,咁佢又可以有老婆(佢女友,即刻結得婚滿足人生要求)又有情人(你,身心都俾晒佢)。

nanafiona 發表於 2018-10-24 15:40
新歡個邊係唔係已經真的分手,都係佢講,正如大部分偷食既男人都係個句:無感情啦,得責任,平時交功課,唔 ...

明白。即係你覺得佢並非真心?

nanafiona 發表於 2018-10-24 16:05
*改返句「B仲未想去私有化你」
仲有,你唔洗替B擔心,佢有咩咁難,佢都分左手(佢話)我估佢不知幾想你唔好 ...

佢講過開頭有一絲希望可以同我一齊,但認清左事實後就明白,亦冇再迫我做任何決定..

都岩wor,個轉捩點剛剛好,上完床之後用返個腦諗野,就認清事實,幾好呀,幾咁respect你。

bb_XD 發表於 2018-10-24 16:11
佢講過開頭有一絲希望可以同我一齊,但認清左事實後就明白,亦冇再迫我做任何決定.. ...

認清左事實後 (aka. 上咗床之後), 就再冇諗住同你一齊