{ LIFESTYLE }
28 Oct 2021
【學霸睇樓團】麥雅緻鍾情傳統名校 陳琪收老師來電即標汗

由三位星級靚媽陳琪、黃芳雯、吳日言主持的香港開電視新節目《學霸睇樓團》,逢星期六晚上十時播映,節目以育兒、選校等為題,到各區睇樓兼介紹區內名校,而首集(30日)更邀請了腹大便便的麥雅緻擔任嘉賓,跟幾位主持大談媽媽經,期間陳琪笑言最怕選到功課多的學校,表示跟孩子做功課會破壞之間關係。


 

節目中麥雅緻被稱為親子教育的專家,皆因她修讀「兒童與家庭教育文學碩士」,她表示修讀課程後,學會了反思及了解子女的真正需要,而問到麥雅緻在選校方面會否崇尚傳統名校?她指:「我對傳統名校有不同階段看法,最初我以為自己係唔鍾意,不過睇睇吓又覺得傳統名校學費便宜、有好背景,我又變得好鍾意,但我反省過後,覺得最重要係睇小朋友本質。」





提到為小朋友選校,陳琪表示最怕功課多的學校,她笑說:「做阿媽最驚收到冇來電顯示嘅電話,因為全部都係老師打嚟,一聽到問係咪胡芷苓媽媽,我就標汗,因為通常下一句就係佢未交功課,而且最擔心做功課係會破壞親子關係,有時覺得『咁簡單,教極都唔識』,真係好忟。」

News
Feature
Blog
News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION